poniedziałek, 25 kwietnia 2011

KREMÓWKI PAPIESKIE


·        MASA BUDYNIOWA I :
- 3 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ
- 3 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ
- 5 JAJEK
- 6 ŁYŻEK CUKRU
- 1 LITR MLEKA
- 1 CUKIER WANILIOWY
- CUKIER PUDER (DO POSYPANIA)

MĄKA ZIEMNIACZANA, MĄKA PSZENNA, 3 ŻÓŁTKA, 5 ŁYŻEK CUKRU, CUKIER WANILIOWY WYMIESZAĆ Z ¾ SZKLANKI MLEKA. DO GOTUJĄCEGO SIĘ MLEKA WLAĆ ROZMIESZANE ŻÓŁTKA Z MĄKĄ, CUKREM I MLEKIEM, CIĄGLE MIESZAJĄC. ZDJĄĆ Z OGNIA, DODAĆ 2 ŻÓŁTKA ROZBITE Z ODROBINĄ MLEKA. BIAŁKA Z 2 JAJEK UBIĆ Z 1 ŁYŻECZKĄ CUKRU. WYMIESZAĆ CAŁOŚĆ. ODSTAWIĆ NA OK. 10 MINUT

·        MASA BUDYNIOWA II:
- 30 ŻÓŁTEK
- 30 DAG. CUKRU
- 1 CUKIER WANILIOWY
- 10 GAD. MĄKI
- 1 LITR MLEKA
- CUKIER PUDER (DO POSYPANIA)

Z ŻÓŁTEK I CUKRU UBIĆ KOGIEL - MOGIEL, DODAĆ MĄKĘ, WYMIESZAĆ. MLEKO ZAGOTOWAĆ I MIESZAĆ, WLAĆ MASĘ JAJECZNĄ, ZAGOTOWAĆ. NA POKROJONE Z CIASTA KWADRATY NAŁOŻYĆ WYBRANĄ MASĘ BUDYNIOWĄ. PRZYKRYĆ POZOSTAŁYMI KWADRATAMI. POSYPAĆ CUKREM PUDREM.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz