środa, 20 kwietnia 2011

WĘGIERSKI TORT DOBOSZA

·        SKŁADNIKI:
- 9 JAJEK
- 1 SZKLANKA CUKRU PUDRU
- ½ LASKI WANILI
- 2 SZKLANKI MLEKA
- 1 SZKLANKA MĄKI
- 1 BUDYŃ CZEKOLADOWY
- 2 SZKLANKI MLEKA
- 20 DAG. CUKRU
- KOSTKA MASŁA
- 10 DAG. GORZKIEJ POLEWY CZEKOLADOWEJ
- 1 ŁYŻECZKA SOKU Z CYTRYNY
- 1 ŁYŻKA MASŁA

ŻÓŁTKA UTRZEĆ Z 4 ŁYŻKAMI CUKRU PUDRU I WANILIĄ, BIAŁKA UBIĆ Z RESZTĄ CUKRU. DO ŻÓŁTEK DODAĆ MĄKĘ, WYMIESZAĆ, DODAĆ PIANĘ. W NATŁUSZCZONEJ TORTOWNICY PIEC KOLEJNO 6 PLACKÓW, KAŻDY OK. 6 MINUT W TEMPERATURZE 225°C. BUDYŃ WYMIESZAĆ Z 3 ŁYŻKAMI CUKRU I 1/3 SZKLANKI MLEKA. RESZTĘ MLEKA ZAGOTOWAĆ, DODAĆ BUDYŃ, KOSTKĘ MASŁA, UTRZEĆ, DODAWAĆ PO ŁYŻCE BUDYNIU I ROZPUSZCZONĄ CHŁODNĄ POLEWĄ. 5 PLACKÓW SMAROWAĆ KREMEM I  SKŁADAĆ. Z RESZTY SOKU ZROBIĆ KARMEL, DODAĆ SOK Z CYTRYNY I ŁYŻKĘ MASŁA, WYMIESZAĆ. POLAĆ OSTATNI PLACEK I PRZYKRYĆ NIM TORT.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz