środa, 20 kwietnia 2011

ROLADA CYTRYNOWA


·        SKŁADNIKI:
- 4 JAJKA
- 1 ½ SZKLANKI CUKRU
- 2 CUKRY WANILIOWE
- 5 ŁYŻEK MĄKI
-1 ½ ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ
- 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
- 50 DAG. GĘSTEGO JOGURTU
- SKÓRKA OTARTA Z CYTRYNY
- 5 ŁYŻEK SOKU Z CYTRYNY
- 4 ŁYŻECZKI ŻELATYNY
- 25 DAG. ŚMIETANY KREMÓWKI

BIAŁKA UBIĆ Z ½ SZKLANKI CUKRU I SOLĄ, DODAĆ ŻÓŁTKA. MĄKĘ WYMIESZAĆ Z PROSZKIEM, POŁĄCZYĆ Z JAJKAMI. BLACHĘ WYŁOŻYĆ PAPIEREM DO PIECZENIA, WLAĆ MASĘ, PIEC 10-12 MINUT W TEMPERATURZE 200° C. GOTOWE CIASTO ZAWINĄĆ W WILGOTNĄ ŚCIERKĘ I OSTUDZIĆ. JOGURT WYMIESZAĆ Z RESZTĄ CUKRU I CUKREM WANILIOWYM, DODAĆ SKÓRKĘ I SOK Z CYTRYNY. NAMOCZONĄ ŻELATYNĘ PODGRZAĆ, DODAĆ 5 ŁYŻEK JOGURTU, WYMIESZAĆ. POWOLI DODAWAĆ RESZTĘ MASY, OSTUDZIĆ. DODAĆ UBITĄ ŚMIETANĘ, WYMIESZAĆ. CIASTO POSMAROWAĆ KREMEM, WYMIESZAĆ.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz