środa, 20 kwietnia 2011

PYSZAŁEK


·        SKŁADNIKI:
- 3 SZKLANKI MĄKI TORTOWEJ
- ¾ KOSTKI MARGARYNY
- 1 ½ SZKLANKI CUKRU PUDRU
- 4 ŻÓŁTKA (BIAŁKA ROZDZIELIĆ NA DWA TALEŻE)
- 3 PŁASKIE ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
- ½ ŁYŻECZKI AMONIAKU
- 2-3 ŁYŻKI KWAŚNEJ ŚMIETANY
- 20 DAG. CUKRU (DO BIAŁKA)
- ORZECHY
- RODZYNKI

MARGARYNĘ UTRZEĆ Z MĄKĄ DODAĆ CUKIER, ŻÓŁTKA, PROSZEK DO PIECZENIA, AMONIAK ROZPUSZCZONY W ŚMIETANIE. WSZYSTKO RAZEM ZAROBIĆ. PODZIELIĆ NA DWIE CZĘŚCI. DO JEDNEJ BLACHY WŁOŻYĆ CIASTO, POSMAROWAĆ POWIDŁAMI I NAŁOŻYĆ NA POWIDŁA BIAŁKO UBITE Z CUKREM. DO DRUGIEJ BLACHY WŁOŻYĆ PERGAMIN I DOPIERO CIASTO.

·        KREM:
1 ½ LITRA MLEKA
- 2 CUKRY WANILIOWE
- ½ SZKLANKI CUKRU
- 2 ŁYŻKI MĄKI
- 2 ŁYŻKI KARTOFLANKI
- 1 KOSTKA MARGARYNY

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz