wtorek, 19 kwietnia 2011

PIECZEŃ INDYCZA GLAZUROWANA

·        SKŁADNIKI:
- ½ KG PIERSI Z INDYKA
- SÓL I PIEPRZ
- 3 ŁYŻKI OLEJU
- 6 CEBUL
- 40 DAG. MROŻONEJ FASOLI SZPARAGOWEJ
- 40 DAG. MARCHEWEK MINIATUROWANYCH
- 1 SZALOTKA
- 3 ŁYŻKI MIODU
- ½ TOREBKI (5 DAG.) PŁATKÓW Z ORZECHÓW LASKOWYCH LUB MIGDAŁÓW.

1) MIĘSO NATRZEĆ SOLĄ I PIEPRZEM, USMARZYĆ W BRYTFANNIE NA 2 ŁYŻKACH OLEJU.

2) CEBULĘ OBRAĆ I POKROIĆ NA ÓSEMKI. UŁOŻYĆ DOOKOŁA MIĘSA. BRYTFANNĘ WSTAWIĆ DO PIEKARNIKA. PIEC 1 ½ GODZINY W TEMPERATURZE 175°C. PO 20 MINUTACH WLAĆ 200 ML. WODY. PIECZEŃ PODLEWAĆ OD CZASU DO CZASU WYTWARZAJĄCYM SIĘ SOSEM. PO GODZINIE WLAĆ DO MIĘSA JESZCZE 200 ML. WODY.

3) NA 10 MINUT PRZED KOŃCEM PIECZENIA POSMAROWAĆ PIECZEŃ MIODEM I POSYPAĆ PŁATKAMI ORZECHÓW. SOS Z PIECZENIA ZMIKSOWAĆ Z CEBULĄ, ZAGOTOWAĆ.

4) FASOLKĘ I MARCHEWKĘ UGOTOWAĆ I OSĄCZYĆ. SZALOTKĘ OBRAĆ I POKROIĆ W PRĄŻKI. PODSMAŻYĆ NA POZOSTAŁYM OLEJU.
MIĘSO PRZEŁOŻYĆ NA PÓŁMISEK, POKROIĆ. PODAWAĆ Z WARZYWAMI, SMAŻONĄ SZALOTKĄ I SOSEM.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz