poniedziałek, 25 kwietnia 2011

MAKOWIEC


·        CIASTO:
- 40 DAG. MĄKI
- 2 JAJKA
- 15 DAG. MASŁA
- 5 DAG. DROŻDŻY
- 2 ŁYŻKI GĘSTEJ ŚMIETANY
- 10 DAG. CUKRU PUDRU

·        FARSZ:
- 30 DAG. MAKU
- 1 LITR MLEKA
- 10 DAG. MASŁA
- ½ SZKLANKI MIODU
- 10 DAG. MIGDAŁÓW
- 10 DAG. ORZECHÓW
- 3 ŁYŻKI RODZYNEK
- 3 JAJKA
- KIELISZEK RUMU
- 1 CUKIER WANILIOWY
- 1 SZKLANKA CUKRU
- 1 ŁYŻKA POSIEKANEJ SMAŻONEJ SKÓRKI POMARAŃCZOWEJ

DROŻDŻE ROZMIESZAĆ ZE ŚMIETANĄ. MASŁO POSIEKAĆ Z MĄKĄ, DODAĆ CUKIER, JAJKA DROŻDŻE. Z TYCH SKŁADNIKÓW WYROBIĆ LŚNIĄCE CIASTO. 

PRZYGOTOWAĆ FARSZ: 

MAK OPŁUKAĆ ZALAĆ WRZĄCYM MLEKIEM I GOTOWAĆ 40 MINUT, OSĄCZYĆ NA SICIE, ZEMLEĆ TRZYKROTNIE. MASŁO ROZPUŚCIĆ Z MIODEM I CUKREM WANILIOWYM, DODAĆ BAKALIE, WYMIESZAĆ. DODAĆ MAK I MIESZAJĄC SMAŻYĆ 10-15 MINUT. ŻÓŁTKA UTRZEĆ Z CUKREM DO BIAŁOŚCI, BIAŁKA UBIĆ NA PIANĘ. OSTUDZONY MAK POŁĄCZYĆ Z ŻÓŁTKAMI, DODAĆ PIANĘ, WYMIESZAĆ Z RUMEM. CIASTO ROZWAŁKOWAĆ I GRUBO POSMAROWAĆ FARSZEM, ZWINĄĆ. UŁOŻYĆ NA NATŁUSZCZONEJ BLASZE, ZOSTAWIĆ W CIEPLE ABY WYROSŁO. POLAĆ STOPIONYM MASŁEM I PIEC 60 MINUT W TEMPERATURZE 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz