wtorek, 19 kwietnia 2011

MAŚLANE BUŁECZKI


·        SKŁADNIKI:
- 500 G. MĄKI
- 40 G. DROŻDŻY
- 250 ML. MLEKA
- 4 ŻÓŁTKA
- 70 G. CUKRU
- 50 G. MASŁA
-2 ŁYŻKI MAKU (LUB CZARNUSZKI)
- SÓL
- MAKA I MASŁO (DO WYSMAROWANIA BLACHY)

DROŻDŻE ROZETRZEĆ Z 1 ŁYŻKĄ CUKRU, DODAĆ CIEPŁE MLEKO I 100 G. MĄKI. WYMIESZAĆ, PRZYKRYĆ I ODSTAWIĆ W CIEPŁE MIEJSCE DO WYROŚNIĘCIA. 3 ŻÓŁTKA UTRZEĆ Z POZOSTAŁYM CUKREM. GDY ODCZYN PODWOI SWOJĄ OBJĘTOŚĆ, DODAĆ UTARTE ŻÓŁTKA, RESZTĘ MLEKA, MĄKI, SZCZYPTĘ SOLI I WYROBIĆ CIASTO AŻ UKAŻĄ SIĘ PĘCHERZYKI POWIETRZA. DO CIASTA DODAĆ ROZPUSZCZONE MASŁO I WYROBIĆ JE. BLACHĘ WYSMAROWAĆ MASŁEM I OPRÓSZYĆ MĄKĄ. FORMOWAĆ Z CIASTA MAŁE OKRĄGŁE BUŁECZKI, UKŁADAĆ JE NA BLASZE I ODSTAWIĆ NA 30 MINUT DO WYROŚNIĘCIA. WYROŚNIĘTE BUŁECZKI POSMAROWAĆ ŻÓŁTKIEM ROZTRZEPANYM Z 1 ŁYŻKĄ WODY I OBSYPAĆ MAKIEM (LUB CZARNUSZKĄ). PIEC 25 MINUT W TEMPERATURZE 200°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz